Därför är jag tokigt liberal

Annie Lööf har slutrepliken i Agendas partiledardebatt. Centern behöver alla väljare de kan få och detta är hennes stora chans. Hon gör en konstpaus, rättar till papprena med stödorden och inleder sedan sitt anförande:

 

”Aftonbladets ledarsida har tjatat på mig att jag ska tala om varför jag är tokliberal. Och jag är tokigt liberal – med stolthet och glädje.

 

Jag blev det när jag for omkring i Värnamo och såg direktörer som fick betala skyhög bolagsskatt fast arbetarna inte betalade någon bolagsskatt alls; när jag for runt på Timbroseminarier och fick höra om något ännu mer förnedrande kallat ”marginalskatt”; när jag som mycket ung kom öga mot öga med de långa köerna utanför Systembolag på nyårsafton; när jag kom till Folkets hus och såg kampanjerna för löntagfonder framtagna av socialdemokrater och fackföreningsmän.

 

Jag blev det när jag fick klart för mig att det var tokliberalismen som bröt marken för utförsäljningen av offentlig välfärd i Sverige; när jag fick klart för mig att det var Jan Stenbeck som lyft Sverige ur DDR-träsket tackvare tokliberalismens avregleringar; när jag själv fick vara med och Fuck:a Facket 4-ever och möta sossarnas kampanjer för trygg arbetsmiljö när vanliga Stureplansstekare ville leva ut sina drömmar om laissez faire, för det var det ni höll på med då.

 

Jag blev det under många år av samarbete i Stureakademin då jag lärde mig att alla statliga åtaganden kan jämföras med Sovjet och med nära vänner som Fredrik Segerfeldt, Alexander Bard och Mattias Svensson, som riskerade batteritiden till sin smartphone i kampen på sociala medier.

 

Men viktigare är att jag bestyrks i min övertygelse när jag ser ut över världen; när jag ser statlig klåfingrighet och växande offentlig sektor och skillnader i skattesats mellan människorna.

 

Jag bestyrks i min övertygelse när jag i vårt eget land ser förmynderiet öka, antalet myndigheter tillta, lagar och regler gripa kring sig.

 

När jag ser hur vänsterpolitiken i land efter land driver ut människor till Putins Ryssland, individualiserar föräldraförsäkringen och flyttar ansvaret från köksbord till myndigheternas kontor; när jag ser in i den framtid socialisterna tydligen har att erbjuda där riskkapitalister ska bli fattigare och undersköterskor rikare, där pengarnas rättigheter blir färre och fackpamparnas fler, där de flitiga bävrarna förtrycks och det sovande folket daltas med, där de svaga får mer inflytande och de starka inte ens tillåts spruta Champagne på krogen.   

 

Visst är jag tokigt liberal. Jag är det med stolthet över vad denna tokiga liberalism har uträttat i Stureplanscenterns verksamhet; jag är det med glädje för jag vet att vi framför oss har viktiga statliga företag att rea ut efter det socialdemokratiska vanstyrets århundrade.

 

Och med tillförsikt, för nu vet människor vad som händer med gårdsförsäljning och knark och prostituerade när vänsterkrafterna har ansvaret.

 

Jag är det på sätt och vis med ett roat leende för jag vet att den moderna svenska historien är full med värdefulla Newsmill-texter som dagstidningarna refuserat, men sedan slagit sig in som förmiddagens samtalsämne på Twitter när människorna har fått erfarenhet av vad texten betyder.

 

Visst, Lindberg och Swedin, är jag tokigt liberal; som Thatcher när hon genomförde nedskärningar; som Ankersjö när han vill privatisera kommunhuset och talar om platt skatt; som Federley när han önskar riva ner arvsrätten.

 

För det handlar om utbud/efterfrågan och konkurrens människor emellan. Och vad är egentligen ledarskribenterna på Aftonbladet?”

 

TV-studio är dödstyst. Vinjetten spelas och eftertexten börjar rulla. Nu har Annie Lööf säkrat sitt stöd på Handelshögskolan. Det är bara att hoppas att det räcker.


Kommentarer
Postat av: Ann

Haha, det är taget från verkligheten va? Tror på riktigt hon kan ställa sig bakom texten till 100% (ja, asså inte officiellt såklrt, hon kan väl inte säga vad hon tycker till svenska folket, är du tokig? :) )

2013-01-11 @ 10:24:28
Postat av: Fredrik

Det här är sannerligen retoriskt knep i dess rätta bemärkelse, klockrent!

Ja, det är tagit från verkligheten, för 30 år sedan.
http://www.youtube.com/watch?v=7V7IqUjFcoQ

2013-01-11 @ 11:08:04
Postat av: Jocke

Riktigt underhållande!
Tack för den ...

2013-01-11 @ 13:02:18
Postat av: Anna

Måste ha varit mycket medveten som ofödd Annie. Hon är född -83, samma år som det var stora demonstrationer MOT löntagarfonderna, för att avskaffa dessa.

2013-01-11 @ 13:23:19
Postat av: syns du inte så finns du inte!

:D

2013-01-13 @ 01:02:54
URL: http://nattstad.se/Maria.Bergstr%C3%B6m
Postat av: Kaffehörnan

Snyggt bloggnamn

2013-01-13 @ 13:43:33
URL: http://www.kaffehornan.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0