Om klass

Överklassafarin är det smartast en vänsterrörelse har gjort på väldigt länge. De flyttar problemet från de utsatta till de privilegierade och genom sina radikala formuleringar har de dessutom gett upphov till debatt. Rysligt smart, enligt mig. LUF:s ordförande Adam Cwejman är däremot skeptisk till klassretoriken.

 

I blogginlägget ”Om klasskamp, klasshat, klassfiender” oroar sig Cwejman för konsekvenserna av att särskilja medborgarna från varandra. Han menar att klass är en godtycklig indelning av befolkningen, precis som den diskriminerande nationalismen. Enligt honom används klass för att ställa grupper mot varandra och underblåser en konflikt som kan få mycket svåra konsekvenser. Att man utgår ifrån att befolkningen är grupperad och har olika intressen anser Cwejman vara förkastligt.

 

Rimliga synpunkter. Faktiskt. Dock tycker jag att han har missat att klass är mer än retorik.

 

Klass är något objektivt. Det är ingenting som politikerna delar in befolkningen efter, så där på en höft. Vilken klass man tillhör bestäms utifrån vilken position man har i samhällets ekonomi – Antingen har man en F-skattsedel, eller så jobbar man får någon som har det. Samhället har tvingat fram en gruppering av enskilda individer genom tillvägagångssättet i produktionen.

 

Men behöver det nödvändigt vis finnas en konflikt mellan dessa grupper? Ja, självklart.

 

Om en anställd vill ha högre lön så går det emot företagarens strävan efter att maximera vinsten. Om en anställd vill ha gynnsammare arbetsvillkor så går det emot företagarens frihet att effektivsera produktionen. Om en anställd vill ha inflytande så sker det alltid på företagarens bekostnad.

 

Den konflikten kommer alltid att finnas där, vare sig Cwejman vill det eller inte. Därför tycker jag att det är bra med politiska partier som tar ställning i frågan, istället för att tysta ner diskussionen av ren konflikträdsla.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0