Åkesson Direkt

Det var säsongsavslutning av Betnér Direkt igår. Invandring och integration var ämnet och Betnér hade bjudit in Jimmie Åkesson till panelen. Förmodligen bjöd Betnér in honom i all välmening och tänkte sig att det här är ett bra tillfälle att konfrontera (SD) med den kritik han har fört fram tidigare. Tyvärr blev det inte så. Åkessons bisarra och svårbemötta argumentation är nämligen specialanpassad för exakt den här typen av debatter.

 

Åkesson har alltid en fördel i debatter av detta slag. Sverigedemokraternas invandrarförakt är hans livsverk. Att bjuda in honom till en debatt om invandring är som att bjuda in Anders Borg till en debatt om jobbskatteavdraget. Redan i formuleringen av hur diskussionen ska gå till så har Åkesson kopplat greppet om diskussionen och den kommer att kretsa kring (SD) och deras problemskrivning. Det ser Åkesson till.

 

När kamerorna sedan är igång så vet Åkesson precis hur han ska föra sig. Han droppar könssegregerade badhustider och parallella samhällen. Han droppar trygghet och Per-Albins folkhem. Han droppar ytterligare en massa småsaker för att föra fram sin tes om att Sverige inte tjänar på invandring, utan att någon gång egentligen säga att det är vad han menar. Däri ligger slugheten. Han låter motdebattörerna haka upp sig på småsakerna han spottar ur sig samtidigt som huvudtesen döljs och får stå oemotsagd.

 

Visserligen för Betnér fram att invandringen är bra och har positiva effekter på utvecklingen. Som moderator ger han stundtals prov på den typen av argumentation som krävs, men Åkesson avvärjer utan problem. Han har hört det så många gånger förut och vet precis har han tar sig runt det lilla, uttröskade motargumentet. Hans sätt att hantera denna ytliga och sporadiska kritik gör bara att han växer i betraktarnas ögon. Ingen i panelen har en ideologiskt övertygande argumentation och när de sedan enas om att staten inte ska anpassa sig efter invandrarna så kan Åkesson luta sig tillbaka och ta en sipp bubbelvatten. Ingen kommer att komma åt honom. Han är säker på det.

 

Sen slår kamerorna av. Åkesson och Sverigedemokraterna kan då konstatera att de på bästa sändningstid har fått utveckla sitt resonemang om sin viktigaste fråga. De är vinnare. Motdebattörer och andra antirasister slår uppgivet ut med händerna och undrar hur det kunde ha gått så totalt fel. De är förlorare.

 

Jag hoppas att vi i framtiden slipper denna typ av debatter. Det är görligt om Kanal 5 och andra etablerade medier ser till att hitta en lämplig motdebattör innan de skickar sin inbjudan till Åkesson. Det är möjligt om de formulerar lämpligt diskussionsmaterial. Att göra som igår och lita till Betnérs förmåga som moderator är inte rätt väg att gå. Då kommer (SD) att bli vinnare. Samtidigt blir samhället, öppenheten och mångfalden förlorarna.

 

Det kan vi inte tillåta.


Kommentarer
Postat av: Lina

Å andra sidan är ju just vettiga argument det sista som J. Åkesson har att komma med, den sk. debatten gjorde det verkligen pinsamt tydligt. Sen kan man säga vad man vill om formatet, men jag har personligen ingen som helst förståelse för att SD är så stora som de är... Snacka om att de är ett partipolitiskt luftslott.



Tomas: Det är DIN historia ja. Jag är svensk och bor i vad du kallar ett "utanförskapsområde" (Rosengård för att vara exakt, vilket ju tydligen är livsfarligt), och jag skulle ALDRIG ens komma på tanken att rösta på SD. Lägg ner.



2012-05-22 @ 14:38:45
Postat av: Totte

Jag blev lika förvånad som frustrerad när jag såg debatten igår. Jag hade sannerligen väntat mig att Betnér skulle kunna hantera Åkesson, annars tar man inte dit honom. Och att de andra deltagarna skulle ha något vettigt att komma med, vilket de inte hade överhuvudtaget.



Åkesson drar det gamla vanliga om att han inte har något emot invandrare. Det är politiken det är fel på.

Då kontrar Betnér med att se ner på Åkesson som en rasist och talar om att det inte alls är invandrarna det är fel på, det är Sveriges invandrarpolitik som måste bli bättre. What? Var det inte just det som Åkesson sa?



Det Betnér gör här är att han försöker framhäva Åkesson som en rasist och idiot, men misslyckas totalt.



Sedan är kommentarerna på Twitter blandade. En del är upprörda. En del är arga. En del SD-anhängare är glada över Åkessons vunna debatt och en del lever i en drömvärld där de anser att Betnér brutit ner Åkesson.

Betnér misslyckades med allt. Han hade inga motargument. Han misslyckades med att förlöjliga Åkesson genom att försöka vara rolig.



Summa summarum fick Åkesson precis som skribenten ovan skriver chansen att på bra sändningstid sprida sitt budskap. Om jag inte visste bättre hade jag tagit åt mig av budskapet och röstat på SD i nästa val. Så bra lyckades Åkesson. Så stort misslyckades Magnus Betnér och Kanal 5 med sitt program.

2012-05-22 @ 18:03:49
Postat av: Daniel Ahlstedt

När ska du lära dig conrad.... har du inget vettigt att säga så ska du vara tyst!!!!

2012-05-23 @ 13:28:52
Postat av: Hanni

Fast Jimmie kommer ju bara med meningslösa argument. Jag fattar vad du menar med att hans huvudtes klarar sig undan. Men ändå, jimmie är löjlig, hela SD är. och det hör man på hans argument, att han inte kan lyfta fram sin huvudtes utan att det skulle gå åt skogen visar ju bara ännu mer på deras ovälkomna politik.

Jag ser inte det som att Jimmie gick vinnande ur någon debatt ikväll. speciellt inte när Batra kom in och Jimmie inte verkade kunna bemöta hans alldeles uppenbara sarkasm på annat sätt än att nicka på huvudet och säga 'just precis'. Men inte heller andra sidan vann, motdebattörerna hade för lite skin på benen, absolut.

Men ingen vinst för SD.

2012-05-28 @ 12:09:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0